Hálógyártó

Cégünk a 90-es vége óta a hálógyártó gépek és szerszámok magyarországi fejlesztője és gyártója, kelet és nyugat európai megrendelőkkel egyaránt büszkélkedhetünk.

A műanyag hálógyártás az extrudálás egy kevéssé ismert ága, a gyártott termékek mennyisége is elmarad az egyéb extrúziós eljárással készültek mögött. Feldolgozásra kerülő alapanyagok elsősorban PE és PP.

Rombusz hálók

Ennél a ma is elterjedt eljárásnál a hálóképző fej szálképző része a belső magból és a külső hüvelyből áll. Mindkettő hajtott szerszám, többnyire egymással ellentétesen forgatva. A belső szerszám a központi tengellyel együtt van meghajtva. Üzem közben a két szerszám palástja gyakorlatilag egymáson siklik, a műanyag a külső és belső szerszámon egyaránt kialakított, a terméknek megfelelő számú és méretű hornyon lép ki. Az így kialakult szálak a forgás miatt a két horony találkozásánál csomópontokban összeolvadnak és kialakítják a rombuszhálós szerkezetet.

A termék méretét azonban nem a szerszám határozza meg. A függőlegesen álló fejből lefelé kilépő anyag a méretező dobra, a henger alakú mandrélára kerül. A mandréla szinte teljesen vízben áll, a műanyag a folyamatos elhúzás közben itt szilárdul meg. Egy terelőrács a tömlőt kiszélesíti és a hűtő kád alján a fordító hengeren már teljesen összelapul. Fontos az elhúzás szerepe is, mely sebessége meghatározó a háló vastagsága és hálószemek nyújtottsága tekintetében. A leírt eljárással készülnek a védő és csomagoló hálók. Utóbbiak a gépsorral egybeépített forróvizes hossznyújtón nyerik el végleges hosszukat, mint pl. a burgonya és hagyma csomagolására használtak. Keresztnyújtóval a háló szélességét növelik pl. mezőgazdaság által használt növénytartó hálók esetén.

Egy másik gyakran alkalmazott eljárás során csak a belső szerszám forog, a külső fixen áll. Ez esetben speciális méretező dobot kell használni és a hálótömlőt még a víz alatt, forgókés segítségével kell felhasítani a külső szállal párhuzamosan. Így négyzetrács alakú, pontosabban azt megközelítő hálók gyárthatóak, mint pl. szúnyoghálók, kerítésrácsok.

A szerszámok kilépő mérete 1,5” -től 10”-ig terjed, amelyekkel 10 – 2000 mm széles termékek készülhetnek. A hálógyártó fejek befogadó képessége is korlátozott, megfelelő adapterrel általában kétféle méretű szerszám használható. Így ezt a tartományt legalább 3 gépsor tudja hatásosan lefedni.

 

Négyzet háló

Az előző eljáráshoz hasonlóan a hosszirányú szálak a szerszámon vésett hornyok alakjától, méretétől és számától függ és ugyanúgy méreteződobra húzzák vizes hűtés mellett. Viszont a két fej konstrukciója eltér egymástól. Itt nincsenek forgó szerszámok. A már említett szerszám fixen rögzített, a műanyag háló hossz szálai folyamatosan áramlanak ki a hornyokból. A szerszám palástján egy vágógyűrű  föl-le mozgatása nyitja-zárja a műanyag útját és létrehozza ezzel a keresztszálakat. Működtetését hidraulikus proporcionális szelep segítségével végzik a gyorsaság és precíz ismétlési pontosság elérése érdekében. Vezérléstől függő, de általában van lehetőség a mozgás programozására, többféle nyitási-zárási idő megadására ami ciklikusan ismétlődik. Két extruder alkalmazásával két alapszínű háló gyártása is lehetséges, amelynek során egyik extruder csak a hossz, a másik csak a keresztszálat extrudálja.

Hossz és keresztnyújtott termékek gyártására szintén lehetőség van forró víz alatt. Keresztirányú nyújtáshoz a gyártási iránytól állítható szögben kitérő nyújtót alkalmaznak, a háló két szélét tüskék fogják és folyamatos elhúzás mellett az eredeti szélesség 2-2,5 szeresére húzzák.

A négyzetrács hálók fő felhasználója az építőipar és mezőgazdaság.

Referenciagép

Magyar
Pályázati tájékoztató

cnc megmunkálóközpont beszerzése a szvogép kft.-nél

A Magyar Állam által finanszírozott pályázati projekt keretében a következő beruházás valósul meg:

  • 1 db EmL-1020 típusú CNC megmunkálóközpont beszerzése

 

Támogató:                                                 Pénzügyminisztérium

Kedvezményezett neve:                            SZVOGÉP Kft.

A támogatás mértéke:                              54,97 %

A támogatás összege:                               14,44 millió Ft

A projekt befejezési időpontja:                 2019.02.28.

Pályázati azonosító:                                   PM_KKVESZKOZ_2017/315

 

A pályázatot a Prospera Pályázati Tanácsadó Kft. készítette.